Kunstgebit op implantaten/klikgebit

 

Loszitten kunstgebit verleden tijd met implantaten

Een kunstgebit verliest in de loop van der jaren zijn houvast doordat vooral de onderkaak slinkt. Een nieuw kunstgebit is niet altijd een goede oplossing omdat de kaak al te ver is geslonken. Gelukkig kan dan een kunstgebit op implantaten een goede oplossing zijn. Omdat het kunstgebit op de implantaten stevig vast wordt geklikt, wordt het ook wel een klikgebit genoemd. Dit alles bevordert uw sociale leven en zorgt voor een betere kwaliteit van leven.

Wat zijn de voordelen van een kunstgebit op implantaat? 

–In een behandeling van ongeveer 30 tot 45 min worden de implantaten geplaatst in onze praktijk in het Centrum van Delfzijl 

Hoe werkt een implantaat gedragen kunstgebit?

Eerst wordt beoordeeld of uw kaak geschikt is voor het plaatsen van implantaten. U komt in aanmerking wanneer u tandeloos bent, problemen heeft met het houvast van uw huidige kunstgebit en de kaak ernstig is geslonken. Als dit het geval is plaatsen we in uw kaak een aantal implantaten. Dit zijn kunstmatige wortels van titanium. Zo’n implantaat functioneert als een steunpunt voor houvast in uw kaak. Hierop plaatsen we een op maat gemaakt kunstgebit. Er zit een aantal weken tussen het plaatsen van de implantanten en het moment dat u het nieuwe kunstgebit kunt dragen. De implantaten moeten namelijk eerst goed in uw kaak vastgroeien. In die periode kunt u uw oude kunstgebit gewoon gebruiken. Meer over de werkwijze leest u hieronder.

Hier leest u hoe het proces over het algemeen verloopt

1

Intakegesprek en behandelplan

U komt eerst bij ons voor een take bij onze tandprotheticus die verwijst u evt. door met de tandarts-implantoloog. Omdat het een operatieve ingreep is, willen we inzicht in bijvoorbeeld medicijngebruik, complicaties, allergieën etc. Daarom vullen we samen met u een gezondheidsvragenlijst in. Daarna kijken we in uw mond en maken we een röntgenfoto van uw kaak. De bevindingen bespreken we direct en we maken een behandelplan met een kostenverzicht. Ook de formulieren voor de verzekeraar vullen we direct met u in.

2

We plaatsen de implantaten

We plaatsen nu de implantaten in uw onderkaak. Na een plaatselijke verdoving maken we een opening in het tandvlees en plaatsen we de implantaten in het kaakbot. Deze zijn gemaakt van titanium. Dat is lichaamsvriendelijk, niet giftig en bijzonder sterk. Na het plaatsen van de implantaten hechten we het tandvlees met hechtingen, zodat het kan genezen. Deze behandeling ongeveer 30 tot 45 minuten. We passen uw huidige kunstgebit aan na 2 weken, zodat u die weer gewoon kunt dragen.

3

Controle en rustperiode

twee weken na het plaatsen van de implantaten komt u weer bij ons. De tandprotheticus kan dan uw oude gebit aanpassen op de huidige situatie en controleert of alles in orde is. Vervolgens moet uw kaak zes tot acht weken verder rustig genezen. Het kaakbot kan in die periode rondom het implantaat vastgroeien.

4

Een kunstgebit maken

In de rustperiode gaan we aan de slag met uw nieuwe kunstgebit voor op uw implantaten. Onze tandprotheticus maakt samen met u een ontwerp, op basis van uw wensen en situatie. Dat gebeurt in een aantal stappen. Meestal zijn er zes afspraken nodig.

5

Plaatsen van het kunstgebit

In de laatste afspraak met de tandprotheticus plaatsen we het kunstgebit. U krijgt een uitgebreide instructie over het poetsen en onderhoud. Als u die instructies goed opvolgt, gaan implantaten erg lang mee. Het is vooral belangrijk de overgangen van de implantaten naar het tandvlees goed schoon te houden.

6

Controle en nazorg

Ook als u eenmaal het kunstgebit op implantaten draagt, is het belangrijk ons regelmatig te bezoeken voor een controle. We controleren of alles nog in orde is en reinigen de implantaten. Eventueel kunnen we aanpassingen of reparaties doen aan bijvoorbeeld het kunstgebit.