Uw eerste kunstgebit/immediaatprothese ofwel noodprothese

Dit is uw eerste kunstgebit. Tegenwoordig wordt het gebit onmiddellijk in de mond geplaatst, deze krijgt u direct na het trekken van al uw tanden en kiezen. Natuurlijk gaat er niets boven uw eigen tanden. Maar soms is uw gebit zo achteruit gegaan, dat een kunstgebit toch een betere optie is. Het maken van een perfect passend kunstgebit vraagt om een zorgvuldige aanpak. Natuurlijk is elke situatie anders, maar hieronder ziet u hoe we meestal te werk gaan. Voordat de tandarts/kaakchirurg uw laatste tanden trekt, worden door ons afdrukken van uw kaken gemaakt. Deze afdruk dient als basis voor het vervaardigen van het kunstgebit.

Voor onze diensten is een doorverwijzing niet persé nodig. Bent u wel verwezen door uw tandarts/kaakchirurg? Dan kunnen een aantal stappen overslaan en direct beginnen met het vervaardigen van de prothese.

Hier leest u hoe het proces over het algemeen verloopt

1

Intake

We bekijken de situatie in uw mond en bespreken deze met u. Dit is onder meer nodig omdat het trekken van al uw tanden en kiezen ingrijpend is. Is een kunstgebit voor u inderdaad de beste oplossing? Dan stelt onze tandarts/implantoloog samen met de tandprotheticus een behandelplan op. We beoordelen uw kaak en gebit. Ook gaan we voor u na hoe het zit met de kosten en de dekking van uw verzekeraar. In de basisverzekering wordt 75 procent van de kosten vergoed. Via een aanvullende verzekering wordt bij de meeste verzekeringen de overige 25 procent volledig of gedeeltelijk vergoed.

2

Eerste afdrukken

In deze fase worden afdrukken gemaakt van uw huidige gebitssituatie. Dit is nodig om te zorgen dat het kunstgebit straks natuurlijk lijkt en naadloos aansluit op uw tandvlees.

3

Individuele afdrukken

Indien nodig worden tweede afdrukken van uw kaakdelen gemaakt om op een wijze een goede pas/vorm van de prothese te kunnen bereiken

4

het trekken van de kiezen

In deze afspraak gaan we kleine en grote kiezen trekken. Uiteraard doen we dit onder verdoving, dus pijnloos.

5

De beetbepaling

Een kunstgebit moet perfect passen en u moet er goed mee kunnen eten en praten. Daarom is het belangrijk dat de kiezen goed op elkaar komen te staan, op een manier die past bij uw kaak. Dat doen we tijdens deze afspraak.

6

proefprothese passen

Het resultaat van de vorige sessie is een los plaatje met tanden. Hiermee kunnen we zien of de tanden elkaar in de mond goed raken. We hebben eerder al een gipsmodel gemaakt van uw voortanden. Die kunnen natuurlijk niet in uw mond. Maar op het plaatje geven ze een goed beeld van het uiteindelijke resultaat. We kunnen nu nog aanpassingen doen over bijvoorbeeld de kleur, stand of vorm van de tanden. Net zolang tot u tevreden bent.

7

plaatsen van de prothese

De prothese is klaar, u wordt verdoofd en de laatste tanden/kiezen worden getrokken. In dit stadium is het definitieve kunstgebit klaar. Nu kan direct de prothese geplaatst worden.

8

Nacontroles

Een kunstgebit zit in het begin niet altijd perfect. Op sommige plekken in uw mond kan het zelfs wat pijnlijk zijn. En mogelijk heeft u wat meer moeite met spreken. We maken een afspraak op de dag na het plaatsen van het kunstgebit, om te kijken of alles in de mond in orde is. Er volgen enkele nacontroles om uw mond en kunstgebit in de gaten te houden. We laten niets aan het toeval over.